Poniedziałek, 20 listopada 2017. Imieniny Anatola, Edyty, Rafała

Woda zmiękczona i przefiltrowana

2014-08-28 08:48:18 (ost. akt: 2014-08-27 13:50:48)

Autor zdjęcia: Fotolia

Jakość wody w domowych kranach pozostawia wiele do życzenia. Aby mieć pewność, że jest zdrowa i bezpieczna, warto zainwestować w urządzenia poprawiające jej parametry i usuwające szkodliwe substancje.

Woda dopuszczona do użytku jest badana głównie na kilkanaście najłatwiej wykrywalnych i usuwalnych związków, tymczasem nikt nie sprawdza poziomu obecnych w wodzie wielu substancji rakotwórczych. Takie niewykryte związki przez lata zasilają nasz organizm, mogąc być przyczyną różnych dolegliwości. Prostym i skutecznym rozwiązaniem będzie montaż specjalnego filtra, który oczyści wodę z niekorzystnych i szkodliwych składników, a jednocześnie poprawi jej smak.

Twarda woda
niszczy sprzęty

Głównym problemem wody płynącej w wodociągach jest wysoka twardość węglanowa. Może ona powodować złogi w organizmie lub kamienie w nerkach. Twarda woda to też przyczyna zacieków i plam na sprzętach domowych, zapchanych instalacji wodnych i grzewczych, a także zniszczone pralki i zmywarki.
Najprostszym domowym testem jakości wody jest zajrzenie do spłuczki w toalecie i przetarcie jej ścianki. To, co znajdziemy na jej powierzchni, to ten sam osad, którym zasilamy nasz organizm, bo to ta sama woda spożywcza.

Jony wychwytują szkodliwe węglany
Twardość wody powodują rozpuszczone w niej sole wapniowe i magnezowe, które wytrącają się w postaci kamienia i osadu. Świetnym sposobem na pozbycie się osadów węglanowych są zmiękczacze wody. Węglany są w nich wychwytywane przez znajdujące się w kolumnie zmiękczacza specjalne złoże filtrujące, zwane żywicą jonowymienną. Pozwala ona na wieloletnie i efektywne funkcjonowanie urządzenia. Dzięki miękkiej wodzie oszczędzamy sporo pieniędzy, a przede wszystkim chronimy zdrowie.

Związki żelaza w wodzie
Aby woda była nie tylko miękka, ale też pozbawiona szkodliwych dla organizmu substancji, warto zaopatrzyć się we wkłady filtrujące. Sporym problemem, szczególnie dla właścicieli studni, jest woda ze zbyt dużą zawartością żelaza. Zawarte w wodzie związki żelaza podczas prania niszczą tkaniny i powodują powstawanie trwałych plam, a podczas kąpieli podrażniają skórę. Poza tym spożywanie wody o metalicznym posmaku jest raczej mało komfortowe. Wszystkie te problemy pozwolą wyeliminować specjalnie zaprojektowane wkłady odżelaziające, zawierające granulat wychwytujący trójtlenki żelaza. Poprawiają smak i zapach wody, niwelując metaliczny posmak.

Filtry poprawią smak wody i potraw
Przy filtrach kuchennych swoje zastosowanie mogą mieć uniwersalne wkłady filtracyjne. W ofercie handlowej znajdziemy ponad dwadzieścia rodzajów tych wkładów. W zależności od naszych potrzeb lub oczekiwań mogą być one różnie konfigurowane. Najczęściej stosowanym zestawem jest połączenie wkładów sedymentacyjnych i węglowych. Wkłady sedymentacyjne to nic innego, jak skuteczna filtracja mechaniczna, a węglowe, oparte na granulacie z łupin orzechów kokosowych, skutecznie usuwają chlor oraz szereg lotnych substancji chemicznych znajdujących się w wodzie. Dzięki dobrze dobranym filtrom i poprawieniu jakości wody spożywczej poprawimy również smak, zapach i wygląd przyrządzanych przez nas potraw. Pamiętajmy, że nasz organizm w ogromnej większości składa się z wody i nie powinno być nam obojętne, jakiej jakości wodę pijemy.
abc

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB