Sobota, 18 listopada 2017. Imieniny Klaudyny, Romana, Tomasza

Płyta tradycyjna czy indukcyjna

2013-08-22 13:50:00 (ost. akt: 2013-08-28 13:28:41)

Autor zdjęcia: Sxc.hu

Urządzając lub modernizując kuchnię zastanawiamy się, ją wybrać płytę grzejną. Do wyboru mamy kilka rozwiązań, które różnią się rodzajem wykorzystanej technologii oraz ceną. Co wybrać – to już zależy od indywidualnych upodobań i potrzeb osób, które będą z płyty korzystać.

Dla wielu pań domu nadal najlepszym rozwiązaniem jest wygodna i prosta w obsłudze płyta gazowa. Kojarzy się z ciepłem, tradycją, czajnikiem wesoło buzującym na wolnym ogniu. Oczywiście, nowoczesne płyty gazowe są dużo bardziej zaawansowane technologicznie niż kuchenki, na których gotowały nasze mamy czy babcie. Są to już modele o dużej mocy i podwójnej lub nawet potrójnej koronie. Wiele nowoczesnych płyt gazowych ma także eliptyczne palniki, które doskonale sprawdzają się w przypadku garnków z okrągłym dnem. Dzięki temu przyrządzanie np. chińskich potraw w tradycyjnych wokach nie stanowi już żadnego problemu. Płyty gazowe maja dziś także bardzo nowoczesny design. Wyglądem nie odbiegają od eleganckich płyt indukcyjnych. Dostępne są nawet modele, w których palniki gazowe osadzono w szklanej tafli.

Niestety, płyty gazowe maja też swoje wady. Mają niewielką sprawność energetyczną oraz emitują spaliny bezpośrednio do otoczenia. Co prawda, dzięki okapom można zmniejszyć ich emisję, ale na pewno nie da się ich wyeliminować. Płyty gazowe są też rozwiązaniem dużo droższym niż płyty na prąd, których modele charakteryzują się wysoką energooszczędnością.

Płyta indukcyjna
Nowoczesną alternatywą dla płyt gazowych są płyty indukcyjne. Obecnie są to najbardziej sprawne urządzenia do gotowania. Płyta indukcyjna pokryta jest ceramiczną powłoką, pod którą znajdują się specjalne cewki, wytwarzające pole magnetyczne. Potrawy gotujemy lub podgrzewamy tu nie za pomocą ciepła, a przy wykorzystaniu pola magnetycznego. Powoduje ono powstawanie na dnie naczynia prądów wirowych. Podgrzewają one garnek oraz to, co znajduje się w jego wnętrzu. Płyta pierwotnie nie nagrzewa się, dopiero wtórnie — od garnka. Dzięki temu niewielkie jest ryzyko, że coś przypalimy lub oparzymy się. Co więcej, płyta z chwilą zdjęcia garnka odcina dopływ prądu. Jest to więc doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają małe dzieci oraz osób starszych, którym zdarza się zapomnieć o pozostawionym na ogniu garnku.

Gotowanie na płycie indukcyjnej trwa dużo krócej niż na płycie gazowej, a jednocześnie jest dużo tańsze. Tego rodzaju płyty należą bowiem do urządzeń o najwyższej klasie energooszczędności. Jedyną wadą może wydawać się cena — płyty indukcyjne są dużo droższe od tradycyjnych kuchenek gazowych. Jednak jeśli potraktujemy je jako długoterminowa inwestycję, mogą okazać się rozwiązaniem najtańszym. Wybierając bowiem płytę indukcyjną, z pewnością w portfelu odczujemy mniejsze rachunki za gaz i prąd. abc

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB