Poniedziałek, 20 listopada 2017. Imieniny Anatola, Edyty, Rafała

Segregowanie śmieci zacznij już w kuchni

2013-06-25 15:04:41 (ost. akt: 2013-06-25 15:11:11)

Autor zdjęcia: Hafele

Co zrobić z makulaturą? No i te przewracające się puste butelki plastikowe... Radzimy sobie w różny sposób – gazety, reklamy w reklamówki i za szafkę, butelki w szeregu w przedpokoju. Ale wystarczy zbyt energicznie przejść, a już cały szpaler turla się po podłodze. Najprościej jest stworzyć dwa dodatkowe, oprócz tego zwykłego kosza na śmieci, pojemniki. Gdzie będzie dla nich najlepsze miejsce?

1 lipca tego roku wejdzie w życie tzw. ustawa śmieciowa. Każdy z nas będzie mógł wybrać jedną z dwóch opcji gospodarowania odpadami: tańszą lub droższą. Droższa nie będzie się różniła od sytuacji, jaką mamy dziś ­– przyjedzie śmieciarka, zabierze resztki, a nam zostawi puste kosze. Tańsza, a w dodatku ekologiczna, będzie polegała na segregowaniu odpadów. Gdzie znaleźć miejsce na ustawianie kolejnych pojemników? Jednym z rozwiązań jest zastosowanie specjalnych, kolorowych toreb na odpady. Nie zajmują one dużo miejsca, a ich zaletą jest to, że w każdej chwili można je złożyć i schować do szuflady. Możemy umieścić je pod stołem kuchennym, w szafce pod zlewozmywakiem, albo – jeśli w kuchni brakuje miejsca – w schowku lub przedsionku.

Małe kubełki
Dobrym pomysłem jest znalezienie małych pojemników na odpady. Producenci już o tym pomyśleli i proponują pojemniki, które z powodzeniem mieszczą się w szafce pod zlewem. Nie ma problemu, gdy dopiero planujemy urządzanie kuchni.
— O zagospodarowaniu miejsca na odpady warto pomyśleć już na etapie projektowania kuchni — mówi Alicja Gajewska z salonu meblowego KAM. – Istnieje jednak wiele możliwości, by także już istniejące zabudowy dopasować do zmieniających się potrzeb w zakresie segregacji - dodaje.
W salonach mebli kuchennych można zamówić wiele różnych systemów, które są dopasowane do do szuflad czy szafek różnej szerokości i głębokości.
— Bardzo dobrym rozwiązaniem, które ułatwi segregowanie śmieci i pomoże
zachować higienę w kuchni, jest wykorzystanie dolnej,
głębokiej szuflady. Szczelne pojemniki, idealnie dostosowane do wielkości szuflady nie pozwolą na rozchodzenie się przykrych zapachów po wnętrzu kuchni — mówi Alicja Gajewska.

Co, gdy nie ma szuflady
Kto nie ma głębokich szuflad i wolałby nadal wykorzystać wnętrze szafki pod zlewozmywakiem, może dokupić różne zestawy pojemników, często montowanych na prowadnicach, które całkowicie wysuwają się z szafki, automatycznie otwierają i zamykają pokrywę. Kupując je, warto najpierw dokładnie zmierzyć swoją szafkę – jej szerokość i głębokość, a także maksymalną wysokość, do której mogą sięgać pojemniki tak, by nie kolidowały np. z systemem odpływów zlewozmywaka. Wybierając kosze, zwróćmy uwagę, w jakich proporcjach segregujemy odpady gospodarcze i podlegające recyklingowi. Może warto zróżnicować wielkość koszy? kr

Fusy do kosza
Świetnym pomysłem jest pojemnik na mokre odpady tj. obierki warzyw czy fusy od kawy. Pojemnik taki umieszczamy w specjalnym otworze na blacie kuchennych, co umożliwia wrzucanie odpadów prosto z deski do krojenia.

Oszczędzanie
• zgniataj puszki i kartony
• plastikowe butelki zgniataj i nie zakręcaj ich ponownie
• na zakupy zabieraj własną, najlepiej lnianą torbę
• zamiast papierowego ręcznika używaj do wycierania szmatki wielorazowego użycia

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB